Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 16 फ़रवरी 2017

Gk Question Answer


Gk Question Answer


1. What is the full form for ASBA that was recently in news ?
Answer: Application Supported by Blocked Amount (Introduced by SEBI for applying to IPO - initial public offers )

2. Who will be the chief guest at 2016 Republic day parade?
Answer: French President Francois Hollande

3.Who is the First Lady chief minister in jammu and kashmir?
Answer: Mehbooba Mufti Sayeed

4. First railway university will be in which state?
Answer: Gujarath( Vadodra )

5. Who is the Vice Chairman of NITI Aayog ( National Institution for Transforming India)?
Answer : Arvind Panagariya 

6.Who is the present Union Railway minister?
Answer: Suresh Prabhu

7. The venue for 2016 SAARC summit (19th) ?
Answer: Islamabad (Pakistan)

8. Venue for 2016 Olympics ?
Answer: Rio de Janeiro, Brazil

9. UN Observes 2016 as ________?
Answer: International Year of Pulses

10 . Who was recently appointed as Chairman of Competition Commission of India?
Answer: Devender Kumar Sikri

11. which is the 29th state of india?
Answer: Telangana

12. Which state moving it's capital to "Amaravati" ?
Answer: Andhra pradesh

13. Which is the First Digital state in India?
Answer: Kerala

14 First Digital district in India?
Answer: Idukki(Kerala)

15. Who Won 2016 oscar - best actor award ?
Answer: Leonardo DiCaprio

16. Who Won 2016 oscar - best actress award ?
Answer: brie Larson

17. Who Won 2016 oscar - best film ?
Answer: Spotlight

18. Who is the winner of abel prize 2016?
answer: Andrew Wiles( Brittan )

19. which is the 2016 ICC World Twenty20 Venue ?
Answer: India

20. The eighth BRICS Summit(2016) will be held in which country?
Answer: India(Goa)


21. India's first Semi high speed train?
Answer: Gatimaan running between Delhi and agra


22. Newly elected assam chief minister?
Answer: Sarbanada Sonowal(BJP)

23. Newly elected kerala chief minister?
Answer: pinarayi vijayan

24. Newly elected Tamilnadu chief minister?
Answer: Jayalalitha

25. which state is linked with jat protest?
Answer: Hariyana

*26. 2016 jnanpith award winner?
Answer: Shankha Ghosh (Bengali poet)

*27. who won 2016 miss world ?
Answer: Stephanie Del Valle(Puerto Rico)

Questions from RIO Olympics 2016


26*.What is the mascot of 2016 Rio Olympics ?
Answer: Vinicius and Tom

27. Who was the flag bearer for India in the 2016 Rio Olympics ?
Answer: Abhinav Bindra

28.Indian player who won silver medal in badminton at Rio Olympics 2016 ?
Answer: P V Sindhu

29.Indian player who won bronze medal in wrestling at Rio Olympics 2016 ?
Answer: Sakshi malik

30. The youngest Indian who won Olympic medal ?
Answer : P V Sindhu

31.Which country won highest number of medals in Rio Olympics 2016?
Answer: United states (Total 121 medals)

*32. Where is the venue for 2020 olympics?
Answer: Tokyo


*33. 2016 rajiv gandhi khel ratna award winners?
Answer: Sindhu(badminton), Sakshi malik(wrestling), Dipa Karmakar(gymnastics), Jitu Rai(shooting)

*34.Where is the venue for 2018 Asian games ?
Answer: Indonesia


*35. Newly elected prime minister of United Kingdom?
Answer: Theresa may


*36. Who wrote the book "Aranyer Adhikar"?
Answer: Mahasweta devi(Bengali writer recently passed away.Other important books "Titu Mir , Hajar Churashir Maa")


37*. Who is the recently appointed Governor of Reserve Bank of India ?
Answer: Urjit Patel

38*. Where is the venue for 2016 G20- summit?
Answer: Hangzhou, China

39* Where is the venue for Asean summit 2016?
Answer: Lavos

40*. Who wrote the the book " One Indian girl"?
Answer: Chetan bhagath


Nobel prize 2016


41* who won 2016 nobel prize in medicine ?
Answer: Yoshinori ohsumi

42*. Who is the winner of 2016 Nobel prize in physics ?
Answer:David thouless,Duncane haldane, Michael kosterlitz


43*. Who is the winner of 2016 Nobel prize in chemistry ?
Answer: Fraser Stoddart, Jean-Pierre Sauvage, Ben Feringa

44*.Who won 2016 Nobel prize in Literature ?
Answer:Bob Dylan


45*. Who is the winner of 2016 Nobel peace prize
Answer: Juan Manuel Santos(President of Colombia )

46* who are the winners of 2016 Nobel prize in economics?
Answer: Oliver Hart & Bengt Holmstrom


Responsive ad

Amazon