Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

सोमवार, 23 जनवरी 2017

Gk Question Answer, General Knowledge Question Answer


Gk Question Answer, General Knowledge Question Answer

1.Which of the following has won the SKOCH Award for Smart Governance?

A. PAHAL

B. EPFO

C. NITI Aayog

D. Digital India

Answer : B


2. Who has been appointed as the new CEO of Volkswagen AG?

A. Harald Kruger

B. Matthias Muller

C. Ralf Speth

D. Martin Winterkorn

Answer : B


3. Which of the following city is hosting the first conference on the contemporary relevance of the Bhagvad Gita ?

A. Berlin

B. Chicago

C. London

D. Sydney

Answer : C


4. Which of the following automobile company has launched its RE60 quadricycle named as “Qute”?

A. Mahindra

B. TATA

C. Bajaj Auto

D. Hero Moto Corp

Answer : C


5. Conference on contemporary relevance of Bhagvad Gita was held at _______.

A. UK

B. US

C. China

D. Russia

Answer : A


6. What is the Theme of the World Tourism Day 2015?

A. Tourism Privilege Our Nation

B. One Billion Tourists, One Billion Opportunities

C. Tourism, The Pride of the Nation

D. Enhance Tourism to Enhance the Nation

Answer : B


7. Who has been appointed as the Chairman of Bhakra Beas Management Board (BBMB)?

A. S K Sharma

B. V M Verma

C. Manis Singh

D. Nachiket Patel

Answer : A


8. Who is the winner of the 2015 SASTRA Ramanujan Prize?

A. Robert Metcalfe

B. John F. Nash Jr.

C. Dr. Andrew Wiles

D. Dr. Jacob Tsimerman

Answer : D


9. Name the Indian Shooter who won Gold Medal in Asian Air Gun Championship which was held at New Delhi?


A. Ayonika Paul

B. Abhinav Bindra

C. Anjali Bhagwat

D. Apurvi Chandela

Answer : B


10. Which country has imposed Vehicle Curbs due the fuel shortage?

A. Thailand

B. Myanmar

C. Bangladesh

D. Nepal

Answer : D


11. A council of Eight Ministers known as the Ashta Paradhan assisted?

A. Sher Shah

B. Balaji Baji Rao

C. Shivaji

D. Ahmad Shah Abdali

Answer:C

12. Lord Buddha made his first sermon at

A. Sarnath

B. Pataliputra

C. Kapilavasthu

D. Lumbini Gardens

Answer:A

13. Taj Mahal is on the banks of

A. Tapti

B. Ganges

C. Jamuna

D. Cauvery

Answer:C

14. Indian Napoleon was

A. Chandra Gupta I

B. Samudra Gupta

C. Skanda Gupta

D. Chandra Gupta

Answer:B

15. Kanishka followed

A. Jainism

B. Sikhism

C. Hinduism

D. Buddhism

Answer:D

16. The Mughal Empire reached its zenith of expansion under

A. Akbar

B. Humayun

C. Aurangazeb

D. Shahjehan

Answer:C

17. Do or Die slogan is associated with

A. Mahatma Gandhi

B. Bala Gangadhara Tilak

C. Jawaharlal Nehru

D. Nethaji

Answer:A

18. The Indian National Congress was founded by

A. Mahatma Gandhi

B. Annie Besant

C. W.C.Bannerji

D. A.O.Hume

Answer:D

19. The Civil services in India was established by

A. Lord Rippon

B. Lord Dalhousie

C. Lord William Bentick

D. Lord Cornwallis

Answer:A

20. The founder of Portuguese power in India was

A. Danes

B. Salsette

C. Albuquerque

D. Vasco–da–gama

Answer:C




21. Mukesh Ambani has declared as the India’s Richest Person for the ______ consecutive year in a row in the 2015 Forbes Magazine’s India Rich list?

A. 7th

B. 9th

C. 10th

D. 8th

Answer : B


22. Name the film which has been selected as India’s Official entry to the Best Foreign Language category of the 88th Academy or Oscar Awards 2016?

A. PK

B. Haider

C. Court

D. Queen

Answer : C


23. Who has been elected as the new President of the Cricket Association of Bengal (CAB?

A. Sourav Ganguly

B. Anil Kumble

C. Sunil Gavaskar

D. Mohamed Azaruddin

Answer : A


24. Who is Yogi Berra?

A. Volleyball Player

B. Cricket Player

C. Hockey Player

D. Baseball Player

Answer : D


25. Name the Commission which has submitted its report of Muzaffarnagar Riots?

A. Verma Commission

B. Sahay Commission

C. Mishra Commission

D. Shan Commission

Answer : B


26. Which of the following state has constituted a committee to suggest prospects of permanent settlement of shelter-less nomadic people of the state?

A. Bihar

B. Haryana

C. Madhya Pradesh

D. Maharashtra

Answer : B


27. Which state has decided to increase the pension given to World War Soldiers?

A. Assam

B. Gujarat

C. Haryana

D. Punjab

Answer : C


28. Name the women journalist who won the most Prestigious Science Book Prize in Britain for the first time in 28 years history ?

A. Gaia Vince

B. Gloria Steinem

C. Barbara Walters

D. Chirstiane Amanpour

Answer : A


29. Keshari Nath Tripathi, the present Governor of _______ has got additional charge as the Governor of Tripura.

A. Rajasthan

B. Manipur

C. West Bengal

D. Assam

Answer : C


30. Who has been appointed as the Sherpa of the G-20 Summit 2015?

A. Sushma Swaraj

B. Arun Jaitely

C. Rajnath Singh

D. Arvind Panagariya

Answer : D



Responsive ad

Amazon