शनिवार, 12 नवंबर 2016

Indian History GK Questions Answers



1. Which Sangam composition is known as ‘The Bible of Tamil Land’?
Answer: Tirukkural


2. Who were the richest and biggest land owning class during the Sangam Age?
Answer: Velas


3. Who wrote Shilappdikaram in Sangam Literature?
Answer: Elango Adigal


4. Who was the founder of Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara


5. Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Answer: Dhana Nanda


6. Which Indian bird or animal was widely exported during the Sangam Age?
Answer: Peacock


7. Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?
Answer: Alexandria


8. Indra Vihara was the monastery of which religion?
Answer: Buddhist


9. How many literary compositions were there in Sangam Literature?
Answer: Eight


10. What was called Iravu during the Sangam Age?
Answer: Extra demands or forced gift.


11. Udiyageral was a ruler of which dynasty?
Answer: Chera dynasty


12. The students of Sangam Age were called by which name?
Answer: Pillai


13. Which type of village was known as Mudur in Sangam Age?
Answer: Old village


14. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?
Answer: Madukkarai


15. What was the state emblem of Pandya rulers?
Answer: Fish


16. Who was the composer of ‘Manimekalai’?
Answer: Sitalai Sattanar


17. Where was the second Sangam Literature held?
Answer: At Kapatapuram or Alaiway


18. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?
Answer: Mayur


19. Who was the founder of Maurya Empire?
Answer: Chndragupta Maurya


20. What was the early name of Chanakya?
Answer: Vishnugupta

Responsive ad

Amazon